Twee gaten naar buiten - Monoblock Airconditioners zonder buitenunit
Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Alle merken en modellen monoblock airco's die op de markt worden aangeboden, hebben 2 gaten naar buiten nodig, veelal aangevuld met nog een 3e klein gat t.b.v. de condenswater afvoer. Dat geldt dus ook voor ons aanbod.

De gaten door de (buiten-)muur zijn bedoeld voor het zogenaamde warmtewisselproces. Oftewel, de buitenlucht wordt door het ene gat aangezogen en door het andere gat warm (bij koelen) weer uitgeblazen. De warmtewisselaar gebruikt de lucht van buiten om kou te creëren (een airco is immers gewoon een warmtepomp). Bij apparaten die ook kunnen verwarmen (HP = heat pump) is het overigens net andersom; de buitenlucht wordt dan koud weer naar buiten geblazen. Vandaar de betiteling warmtewisselproces. 

Het warmtewisselproces creëert condenswater uit de lucht. Dat komt omdat de lucht in de ruimte langs een koud element wordt gevoerd alvorens het weer wordt uitgeblazen binnen. Denk maar eens aan een koud glas frisdrank dat in een warme kamer wordt gezet waarbij er condenswater op het glas optreedt. Iedere airco dient dit condenswater af te voeren. Dat gaat met behulp van een (relatief kleine) afvoerslang. Sommige apparaten kunnen het condenswater in het apparaat verdampen (alleen in geval van koelen), waarna dit met de uitblaaslucht naar buiten wordt geblazen. Er is in dat geval dus geen aparte afvoer nodig! Dat scheelt een (klein) 3e gat door de gevel! Vraag gerust ons advies omtrent welke toestellen geen condenswater afvoerslang nodig hebben.